<

Får medarbetares beteende dig att ifrågasätta ditt ledarskap? - Hur hanterar man självtvivel och utvecklar självförtroende som ledare.

autenticitet handledning resilient ledare självmedvetenhet Aug 23, 2024
Självtvivel som ledare - blogg

Som ledare ställs du ofta inför komplexa och ibland svåra situationer, särskilt när medarbetares beteende utmanar dig och får dig att ifrågasätta ditt eget ledarskap. Det är lätt - och relativt vanligt - att börja tvivla på sig själv när man möter motstånd eller när saker inte går som planerat. Kanske har du varit med om att en medarbetare ständigt ifrågasätter, uppvisar ett negativt beteende mod dig eller sina kollegor, eller att ett helt team tycks vara omotiverat och ineffektivt trots dina ansträngningar att lyfta dem.

Sådana situationer kan kännas överväldigande och kan få dig att undra om du gör ett bra jobb som ledare. Du är inte ensam om att känna så här. Många ledare jag har arbetat med har upplevt samma känslor av självtvivel och frustration.

Tvivel betyder inte att du är en dålig ledare. Det betyder att du bryr dig, att du är engagerad och att du vill bli bättre.

Senast häromdagen avslutade jag ett samarbete med en mycket kompetent akademisk ledare, som haft en äldre kollega med stark personlig drivkraft att underminera och driva sin egen agenda - i motsats till vad övriga på arbetsplatsen behövde. Det uttrycktes exempelvis i personangrepp. Efter ett år i handledning var nu min klient rustad med självförtroende och mod att ta tag i denna skrämmande situation. 

 

Självtvivel är en naturlig del av ledarskapet 

Självtvivel är något som de flesta ledare stöter på någon gång i sin karriär. Det är naturligt att ifrågasätta sina beslut och sin förmåga när man möter motgångar, men det är viktigt att komma ihåg att dessa känslor inte definierar ditt ledarskap. Tvärtom kan de vara ett tecken på att du är öppen för lärande och personlig utveckling.

Genom att erkänna dina känslor och arbeta med dem, kan du bygga upp ett starkare självförtroende som ledare. Det handlar inte om att aldrig tvivla, utan om att lära sig hantera de känslorna på ett konstruktivt sätt. Känslor och de automatiska emotioner som väcks är information och de går att vända till styrkor i realtid i knepiga situationer. Att lämna dem utan åtgärd riskerar att ge din en känsla av förlamning, rädsla och obehag inför ditt jobb - och ansvar för övriga på arbetsplatsen. 

Hur du kan hantera självtvivel 

Här är några steg du kan ta för att hantera självtvivel och stärka ditt självförtroende som ledare:

 1. Reflektera över situationen utan att döma dig själv 

Ta ett steg tillbaka och analysera vad som verkligen händer. Är det en specifik situation eller ett mönster? Vad är din roll i det? Kom ihåg att självreflektion inte handlar om att slå på sig själv utan att lära sig av det som hänt.

 2. Sök feedback från ditt team och dina kollegor 

Ofta är våra egna uppfattningar om vårt ledarskap färgade av våra känslor. Att få konstruktiv feedback från de runt omkring dig kan ge dig en bättre förståelse av dina styrkor och områden som kan förbättras.

 3. Utveckla en stödjande inre dialog 

Prata med dig själv på ett sätt som du skulle prata med en vän. Var snäll och uppmuntrande mot dig själv. Påminn dig själv om dina styrkor, vad du har uppnått och att det är okej att göra misstag – det är en del av att vara mänsklig och av att växa som ledare.

 4. Sök stöd från en chefshandledare 

Att ha någon att prata med som förstår de utmaningar du står inför kan vara ovärderligt. En chefshandledare kan hjälpa dig att sätta saker i perspektiv, utveckla strategier för att hantera svåra situationer och stärka ditt självförtroende.

 

Våga ta steget att söka hjälp 

Att våga erkänna att man behöver stöd är en styrka, inte en svaghet. Som ledare bär du ofta stort ansvar för alla, och det kan kännas ensamt när du står inför utmaningar. Att ta steget att söka hjälp visar att du är villig att investera i din egen utveckling och ditt välbefinnande.

Om du känner igen dig i det jag har skrivit och vill ha någon att prata med, kan jag hjälpa dig Jag har arbetat med många ledare som har stått inför liknande utmaningar, och tillsammans har vi funnit vägar att bygga upp självkänslan och stärka deras ledarskap.

Tveka inte att höra av dig. Låt oss arbeta tillsammans för att vända självtvivel till självförtroende och skapa en starkare, mer motståndskraftig ledare i dig.

Boka gärna ett första samtal på telefon eller zoom, så tar vi reda på om vi är en bra kombination för att få dig att bli mer tillfreds i din arbetssituation. 

Varmt välkommen att kontakta mig!

Boka chefshandledning eller coaching. 

Boka här